Spareribs 3-2-1

BrandNewBBQ
Deze spareribs maak je volgens de 3-2-1 methode: 3 uur roken, 2 uur stomen in folie met cola en suiker, en 1 uur aflakken met saus. Ze zijn vol van smaak, zacht en glanzen heerlijk. Je gebruikt The Sauce als binder én aflak, en The Rub voor de perfecte smaakbeleving. Ideaal voor een relaxte dag achter de BBQ – en gegarandeerd dat er vingers bij afgelikt worden.
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 6 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 2

Equipment

  • 1 BBQ met hitteschild
  • 1 Rookchunks Paar blokjes
  • 1 Spareribs rek Ideaal voor meerdere ribs
  • 1 Siliconen kwast
  • 1 Druippan
  • 1 BBQ tang
  • 1 Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 2 Hele Spareribs (dikbevleesd)
  • 1 The Sauce
  • 1 The Rub
  • 1 Cola
  • 1 Bruine bastard suiker

Instructies
 

  • Voorbereiding (1 dag van tevoren is top, maar een paar uurtjes werkt ook prima)
    1. Ontdooien en vlies verwijderen
    Haal je spareribs uit de vriezer en laat ze rustig ontdooien in de koelkast. Dan komt het minder glamoureuze klusje: het vlies verwijderen. Aan de achterkant van de ribs zit een taai, zilverachtig vliesje. Die moet weg. Steek met een mes voorzichtig onder het vlies, bij voorkeur aan het brede uiteinde. Heb je grip? Pak dan een stukje keukenpapier en trek het vlies er in één soepele beweging af. (Oké, soms gaat het niet in één keer, dan doe je net alsof dat de bedoeling was.)
  • 2. De smaak erin knallen
    Smeer je ribs in met The Sauce als binder. Waarom? Omdat alles beter blijft plakken en je geeft de ribs al extra smaak! Daarna strooi je The Rub royaal over beide kanten van de ribs. (Niet zuinig zijn, dit is geen dieetgerecht.) Laat de boel intrekken: minimaal een uurtje of twee, maar een nachtje is nóg beter.
  • De 3-2-1 Methode
    3 uur roken (de warming-up)
    Zet je BBQ op indirecte hitte, zo rond de 110-120°C. Gooi er wat rookhout bij voor de sfeer – appel, kers, eik of iets anders vrolijks. Ribs erop, vleeskant omhoog, deksel dicht, en 3 uur met rust laten. (Nu kan je iets nuttigs doen. Of iets nutteloos. Net wat je wil.)
  • 2 uur in folie (de spa-behandeling voor je ribs)
    Haal de ribs van de BBQ en leg ze op een vel aluminiumfolie. Tip, gebruik hiervoor extra dikke alluminiumfolie zoals wij die verkopen, dit maakt het een stuk makkelijker. Giet er een scheutje cola overheen en strooi wat bastard suiker erbij. Vouw de folie goed dicht. Niet lekken! Ribs terug op de BBQ voor 2 uur.
  • 1 uur aflakken (het glansmoment)
    Haal de ribs voorzichtig uit de folie (pas op voor de stoomwolk). Leg ze terug op het rooster en begin met lakken. Smeer om de 15 minuten een laagje van The Sauce erop – in totaal 4 keer dus. Nog even geduld, aandacht en liefde!
  • Serveren (eindelijk!)
    Laat de ribs heel even rusten, snijd ze dan door de helftof serveer zoals je zelf wilt! Waarschijnlijk zijn ze lekker zacht met eenkleine bite!
    Serveer met wat frisse bijgerechten, koud bier of een frisje, en een stapeltje servetten. Want geloof me: het wordt een smeerboel. En dat is precies de bedoeling!
Trefwoord spareribs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept