Reverse sear ribeye

BrandNewBBQ
Je krijgt gasten op bezoek, nu wil je natuurlijk alles uit de kast halen om de lekkerste gerechten te serveren! Je wilt je gasten versteld laten staan met een prachtige hele ribeye om als hoofdgerecht te serveren
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4
calorieën 600 kcal

Equipment

  • Kamado
  • Houtskool
  • Kerntemperatuurmeter /probe
  • Gietijzeren rooster (optioneel)
  • Hitteschild 
  • Aluminiumfolie
  • Druippan

Ingredients
  

  • 1000 gram ribeye heel stuk
  • Zout van Zeeuwsche Zoute
  • Peper van Zeeuwsche Zoute

Instructions
 

  • Haal de ribeye één tot twee uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  • Verhit de kamado naar 90-100 graden met een hitteschild (indirect grillen).
  • Paats je de druippan op je hitteschild en plaats daarboven het rvs rooster.
  • Leg de ribeye in het midden van je rooster en steek een probe/kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees. Stel de temperatuur in op 46 graden, zodat je een melding krijgt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
  • Zodra de ribeye een temperatuur van 46 graden heeft bereikt haal je het vlees van de kamado en dek je de ribeye af met aluminiumfolie. Schrik niet, de ribeye zal nu nog een aantal graden doorgaren.
  • Als laatste gaan we de ribeye op direct vuur bakken.
  • Verwijder het hitteschild en breng de temperatuur naar 230-240 graden en leg naar voorkeur een gietijzeren rooster in de kamado en laat deze op temperatuur komen.
  • Grill nu beide kanten even goed aan, zodat er een mooie korst ontstaat.
  • Laat de ribeye even een paar minuten rusten en snij er mooie dunne plakjes van (dit noemen ze ook wel trancheren) en serveer maar!
  • Serveer eventueel met een heerlijke chimichurri (recept)

Notes

Je krijgt gasten op bezoek, nu wil je natuurlijk alles uit de kast halen om de lekkerste gerechten te serveren! Je wilt je gasten versteld laten staan met een prachtige hele ribeye om als hoofdgerecht te serveren. Maar ja, hoe laat moet je dan beginnen en hoe lang duurt het voordat de ribeye mooi rosé gegaard is?

Wat houdt reverse sear in?

Wat houdt reverse sear in, hoor ik je vragen? Het is een methode die het vlees langzaam gaart op lage temperatuur voordat het een snelle schroei krijgt op direct vuur. Dit zorgt niet alleen voor een ongelooflijk malse textuur, maar ook voor een gelijkmatige rosé kleur die het water in je mond doet lopen.
Voor een hele ribeye, reken je op ongeveer 1,5 uur bij een temperatuur van 90-110 graden Celsius om de kern tot een 46 graden te laten stijgen. Heb je een kleiner stuk vlees, dan gaat het nog iets sneller. Is de kerntemperatuur eerder bereikt dan de planning was? Geen probleem, pak de ribeye in met aluminiumfolie en leg het aan de kant totdat jij er klaar voor bent. 
Ben je zover? Dan leg je bij voorkeur een gietijzeren rooster in je kamado en breng je de temperatuur naar 230-240 graden en brand de ribeye even aan beide kanten goed aan voor een mooie krokante korst! 

Bereidingswijze

In dit recept heb ik enkel gebruikgemaakt van peper en zout van Zeeuwsche Zoute. Wil je een rub gebruiken? Rub dan de ribeye het liefst 24 uur van tevoren in met je favoriete droge rub of marinade. 
Haal de ribeye één tot twee uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.We gaan nu beginnen met het op temperatuur brengen van de kamado naar 90-100 graden met een hitteschild (indirect grillen). Als de kamado de gewenste temperatuur heeft berijkt, plaats je de druippan op je hitteschild en plaats daarboven het rvs rooster. Leg de ribeye in het midden van je rooster en steek een probe/kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees. Stel de temperatuur in op 46 graden, zodat je een melding krijgt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. 
Zodra de ribeye een temperatuur van 46 graden heeft bereikt haal je het vlees van de kamado en dek je de ribeye af met aluminiumfolie. Schrik niet, de ribeye zal nu nog een aantal graden doorgaren. 
Als laatste gaan we de ribeye op direct vuur bakken, verwijder het hitteschild en breng de temperatuur naar 230-240 graden en leg naar voorkeur een gietijzeren rooster in de kamado en laat deze op temperatuur komen. Met gietijzer krijg je nog mooiere grillstrepen op het vlees, doordat gietijzer warmer wordt dan een rvs rooster. Grill nu beide kanten even goed aan, zodat er een mooie korst ontstaat. laat de ribeye even een paar minuten rusten en snij er mooie dunne plakjes van (dit noemen ze ook wel trancheren) en serveer maar! Serveer eventueel met een heerlijke chimichurri (recept)
 
Eet smakelijk!
Trefwoord chimmichurry, reverse sear

Een reactie op “Reverse sear ribeye

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept